Heim  > Storitve > Protetika > Fiksna- Prevleke & mostički

Prevleke & mostički

Kadar je zob poškodovan do te mere, da ga ne moremo več dograditi z zalivko ali obstaja nevarnost, da se razleti, ga lahko obnovimo le še s PREVLEKO. Ta zajema celotni del zoba, ki sega v ustno votlino in mu ponovno zagotovi stabilnost.

Če manjka eden/več zob in obstaja še zadostno število primernih zob, lahko pacienta oskrbimo z MOSTIČKOM, ki je s prevlekami fiksiran na sidrnih zobeh in predstavlja fiksnoprotetično (nesnemljivo) konstrukcijo.

Pogoji

Tudi najboljša prevleka/mostiček je dobra le toliko, kolikor je dober njen temelj (zob).

Zato je nujno  :

 • da so zobne korenine zdrave in
 • dovolj močno zasidrane v kosti.

Ali so zobje primerni za oskrbo, preverimo s kliničnim pregledom in rentgenskim slikanjem. Včasih je treba pred protetičnim delom opraviti še koreninsko in/ali paradontalno zdravljenje.

Material

 

 • Prevleke/mostički so lahko izdelani iz različnih materialov. Najosnovnejša je fasetirana prevleka. Ogrodje je iz dentalne zlitine, le tanka luska na sprednji strani je izdelana iz umetne smole v barvi zoba. Na notranji in zgornji strani zoba je vidna kovina. Te prevleke niso v skladu z estetskimi standardi in imajo krajšo življensko dobo. Je pa to standardna prevleka po pravilih ZZZS.  
 • Kvalitetnejša prevleka je izdelana iz kombinacije kovine in keramike. To je kovinsko- keramična (porcelanska) prevleka. Kovinsko ogrodje zagotovi stabilnost, preko napečena plast keramike pa estetiko. Kovinski deli niso vidni.
 • Najvišje etetske zahteve izpolnjuje polnokeramičnima prevleka. Ker ne vsebuje kovine, je tkivu prijazna, pri izdelavi pa imamo na voljo različne sodobne postopke, tudi računalniško podprte (CAD-CAM tehnologija).

Najprimernejši material za mostičke je kovinska keramika, manjše lahko izdelamo tudi v brezkovinski tehniki.

Polnokeramična prevleka
CAD-CAM tehnologija

Mostički

Kadar je zobna vrsta prekinjena z enim/večimi manjkajočimi zobmi ali je skrajšana za en/več zob, lahko pacienta oskrbimo s fiksnimi protetičnimi konstrukcijami (mostički).

 

 • Del mostička sta najmanj dva zoba- nosilca, ki sidrata protetični nadomestek. Na njiju izdelamo prevleki, ki sta preko manjkajočih zob- členov povezani v mostiček, na sidrna (brušena) zoba pa pričvrščena s posebnim cementom.
 • Z mostički vzpostavimo žvečno in govorno funkcijo ter estetski videz, prav tako so mnogokrat nujni za stabilizacijo prekinjene zobne vrste, saj preprečijo premike zob in njihove posledice.

Velikokrat lahko manjkajoče zobe nadomestimo z implantati. Ta alternativa je primerna zlasti tedaj, ko so zobje, ki mejijo na vrzel, popolnoma intaktni (zdravi).

Posebna oblika mostička je adhezivni - Maryland most. V tem primeru je manjkajoči zob z majhnimi kovinskimi naslonkami zalepljen na oba sosednja ne/minimalno preparirana zoba. V glavnem pridejo v poštev pri mlajših pacientih.

Omejitve

Omejiitve pri izdelavi mostičkov so:

 • premajhno število in
 • premajhna stabilnost (prevelika majavost) zob nosilcev.

V tem primeru lahko zobno vrsto oskrbimo s kombinirano fiksno- snemno ali implantatno protetično konstrukcijo.

Življenska doba

Za izgotovitev vašega individualnega protetičnega nadomestka opravita tako zobozdravnik kot zobotehnik veliko število natančnih delovnih faz.

Življenska doba pa je odvisna predvsem od vaše dosledne ustne higiene.

Kontakt

tel: 02 601 71 00

email: info@madens.eu

Naročanje & Nadomeščanje >>

 

Delovni čas koncesija

 • pon, tor: 12.30- 19.00
 • sre, čet, pet: 07.00- 13.30

Delovni čas samoplačniki

 •  po dogovoru

Madens

Cafova 1 (prej Fram 58B)
2313 Fram

Lokacija >>

Delovni čas koncesija

 • pon, tor: 12.30- 19.00
 • sre, čet, pet: 07.00- 13.30

Delovni čas samoplačniki

 •  po dogovoru